نام و نام خانوادگی:شادی مرادی
عنوان پایان نامه: بررسی اثر سوپرناتانت باکتریهای لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس رامنسوس بر القای آپوپتوز و مهار سیکل سلولی رده سلولی PANC-1
رشته تحصیلی: زيست فناوري – ميکروبی
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد ناپیوسته
استاد راهنما اول: دکتر مهدی حاجیان-دکتر فاطمه سلیمانیفر
چکیده:
هدف تحقیق : سرطان پانکراس به علت نداشتن علائم بالینی مشخص در مراحل پیشرفته قابل تشخیص میباشد. با توجه به اثرات جانبی درمان های شیمی درمانی بر بدن انسان و تاثیر میکروبیوم بدن انسان بر درمان سرطان با ایجاد پاسخ التهابی در مطالعات اثر پروبیوتیکهای، کشته شده و یا سوپرناتانت آنها بر آپوپتوز سلولهای سرطانی در ردههای مختلف با استفاده از سویههای متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته است. در تحقیق پیش رو اثر سوپرناتانت باکتریهای لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس رامنسوس بر مهار سیکل سلولی و همچنین القاء آپوپتوز در رده سلولی PANC-1 مورد بررسی قرار گرفته است.
روش تحقیق: در این تحقیق باکتریهای لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس رامنسوس در محیط MRS مایع کشت داده شده و پس از رسیدن به OD~0.7 رسوب سلولی به محیط DMEM فاقد سرم منتقل شد. 24 ساعت پس از کشت، سلولهای PANC-1 در محیط DMEM حاوی 10% سرم و غلظتهای 5%،10%،20%،40% از سوپرناتانت باکتریها تیمار شدند و زندهمانی سلولها به روش MTS مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با انتخاب غلظت IC50 به عنوان غلظتي که 50% رشد سلول را نسبت به گروه کنترل متوقف مي کند، تستهای مربوط به آپوپتوز و سیکل سلولی با دستگاه فلوسایتومتری انجام شد. سپس با استفاده از Real time PCR بیان ژنهای پروآپوپتوزی BAX و آنتی آپوپتوزی BCL-XL مورد بررسی قرار گرفت تحلیل های آماری تمامی تست ها در برنامه Graph Pad Prism و سطح معنی داری 0.05 P value = مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها : تحلیلهای آماری انجام شده نشان دهنده معنی دار بودن مرگ سلولهای PANC-1 در غلظتهای 10 %، 20 % و 40 % در مقایسه با گروه بدون تیمار بوده است. تیمار سلولهایPANC-1 با غلظت 20% به عنوان غلظت IC50 از سوپرناتانت باکتریهای لاکتوباسیلوس رامنسوس، لاکتوباسیلوس کازئی و ترکیب هر 2 سوپرناتانت، سبب افزایش معنی دار آپوپتوز به ترتیب به میزان 42% ، 39.33%، 40.33 % بوده است . همچنین تیمار سلولهای PANC-1 با غلظت 20% سبب کاهش تعداد سلولها در فازG1 و افزایش تعداد سلولها در فاز S نسبت به کنترل و در نتیجه توقف چرخه سلولی در فاز S گردیده است(P≤0.05). از تیمار سلولهای فیبروبلاست با غلظت 20% ، تغییر معنا داری نسبت به گروه کنترل مشاهده نگردید(P≥0.05). بیان ژن BAX در سلولهایPANC-1 تیمار شده برای گروه های تیماری سوپرناتانت لاکتوباسیلوس رامنسوس، کازئی و ترکیب سوپرناتانت ها به ترتیب به میزان 2.1 ،1.78 و 2.3 در مقایسه با سلولهای کنترل افزایش و بیان ژن BCL-XL در سلولهایPANC-1 تیمار شده برای گروه های تیماری سوپرناتانت لاکتوباسیلوس رامنسوس، کازئی و ترکیب سوپرناتانت ها به ترتیب به میزان 0.33 ،0.35 و 0.34 در مقایسه با سلولهای کنترل کاهش یافته است (P≤0.05). اما در سلولهای فیبروبلاستی، تغییر معنی داری در افزایش یا کاهش بیان ژنها مشاهده نشده است(P≥0.05).
نتیجهگیری : با توجه به تاثیر سوپرناتانت باکتریهای پروبیوتیک بر مهار تومورهای سرطانی میتوان از این پروبیوتیکها برای ادجوانت تراپی، افزایش تاثیر داروهای ضد سرطانی و همچنین به عنوان حاملهای دارویی استفاده کرد.
کلیدواژه: پروبیوتیک،سوپرناتانت،آپوپتوز،سلولسرطانی