نام و نام خانوادگی: محمدصادق شیروی خوزانی
عنوان پایان نامه : فرآورش چوب به روش حرارتی
رشته تحصیلی : مهندسی شیمی – جداسازی
مقطع تحصیلی : کارشناسی ارشد
استاد راهنما : دکتر روح الله صادقی

چکیده: چوب و فرآورده های آن از دير باز مورد توجه بشر بوده، چونانکه امروزه کاربردهای جديد آن منجر به وقوع بحران های زيست محیطی مختلفی از جمله آلودگی هوا، فرسايش خاک و… گرديده است. تلاش های فراوانی برای کم رنگتر شدن استفاده از چوب طی سالیان گذشته انجام شده اما همچنان علاقه مصرف به چوب ادامه دارد. در جهان صنعتی امروز تلاش شده تا حد امکان علاوه بر تامین نیاز بشر از نابودی اين منابع عظیم خدادادی حفاظت شود. يکی از اين تلاش ها، بالا بردن طول عمر چوب است.
روشهای مختلفی برای افزايش طول عمر چوب وجود دارد از روشهای شیمیايی پر هزينه و سخت تا روش های فیزيکی راحت، امروزه در جهان صنعتی با استفاده از فرآيند عملیات حرارتی)تصفیه حرارتی (موفق به بالا بردن طول عمر و دوام چوب با کمترين سطح مشکلات زيست محیطی گرديده اند. روش تصفیه حرارتی چوب) ترموود (که يک روش فیزيکی است، با تغییرات دما – زمان سه مرحله خشک کردن، حرارت دهی و رطوبت دهی را در آن انجام می شود که دوام و ثبات ابعادی چوب را به شدت بهبود می دهد.
در اين پروژه با انجام مراحل دمايی بر روی نمونه انتخابی) کاج (مراحل فرآوری با تغییر بر روی پارامترهای فرآيندی انجام شد، پس از آن با انجام تست های مکانیکی، زيستی و کیفی بر روی نمونه ها نقصان مقاومت خمشی تا 43 % ، دانسیته تا 23 %، مقدار رطوبت اشباع 03 % و میزان جذب بخارتا 73 % ، ثبات در برابر فشار و افزايش پايداری اابعادی و حجمی تا 03 % ، پايداری زيستی تا 43 % را در نمونه فرآوری شده ، نشان داد که به طور کلی بر اساس نتايج بدست آمده امکان پذيری انجام عملیات تصفیه حرارتی بر روی چوب کاج) بومی (در مقیاس نیمه صنعتی تايید شده و مشخص شد از لحاظ بحث کیفیت محصولات و بهبود دوام و ثبات ابعادی امکان تولید در مقیاس صنعتی وجود دارد.
واژه های کلیدی: درمان حرارتی، تصفیه حرارتی، عملیات حرارتی، ترموود، تیمارحرارتی