کارشناسی ناپیوسته مهندسی اجرایی عمران
– مقدمه :
رشد سریع و روزافزون علوم مختلف در جهان، لزوم برنامهریزی مناسب و تلاش مضاعف جهت هماهنگی با پیشرفتهای گسترده علمی و صنعتی را ضروری میسازد و بدون شک خودباوری و استفاده مطلوب از خلاقیتهای انسانی و ثروتهای ملی از مهمترین عواملی است که در این راستا میتوانند مثمرثمر واقع شوند و در حقیقت با برنامهریزی مناسب و استفاده مطلوب از ابزار و امکانات موجود، میتوان در مسیر ترقی و پیشرفت گام نهاد. در این راستا هر پروژه عمرانی در مراحل مختلف مطالعات اولیه، طرح، اجرا و کنترلهای بعدی نیازمند برنامهریزی مناسب و استفاده مطلوب از امکانات موجود میباشد. آمارهای موجود و سرعت جذب فارغالتحصیلان این مجموعه بوسیله وزارتخانهها و ارگانهای دولتی و بخش خصوصی اهمیت زیاد این مجموعه را نشان میدهد. گروه فنی و مهندسی شورای عالی برنامهریزی با اتکال به خداوند متعال و با امید به فراهم شدن زمینههای لازم برای ارتقاء در زمینه آموزشهای فنی و مهندسی با توجه به برنامه تهیه شده قبلی، اقدام به بازنگری کلی و اساسی مجموعه کارشناسی ناپیوسته «مهندسی اجرایی عمران» نمود که با دستیابی به سطح بالای علم و تکنولوژی و با حمایت شایسته از جانب دانشگاهها بتوان شاهد بروز شکوفایی استعدادهای درخشان ملت مسلمان ایران باشیم.
– تعریف و هدف :
این مجموعه یکی از مجموعههای آموزش عالی است و هدف آن تربیت افراد مستعدی است که بتوانند با آگاهی فنی و اجرایی کافی از عهده انجام وظایف نظارت و اجرای پروژههای عمرانی در زمینههای مرتبط برآیند و نیازهای عمرانی جامعه را در این زمینهها برآورده سازند. دروس مجموعه مرکب از مجموعه دروس نظری، آزمایشگاهی و عملی و کارآموزی است.
– نقش و توانایی :
فارغالتحصیلان این مجموعه دارای قابلیت و تواناییهای زیر خواهند بود :
– مهندس کارگاه به منظور پیاده کردن و اجرای طرحهای ساختمانی و راهسازی و تأسیسات آبی در کلیه کارگاههای ساختمانی و راهسازی به عنوان همکار در شرکتهای پیمانکاری
– مهندس ناظر کارگاه به منظور نظارت بر حسن اجرای طرحهای عمرانی در زمینههای فوق
– ضرورت و اهمیت :
اهمیت این مجموعه با توجه به موارد زیر روشن میشود:
– سیاستهای عمرانی دولت و توجه به سرمایهگذاری دولتی برای ایجاد و ساختن ساختمانهای مسکونی، بزرگراهها، راه آهن، راههای اصلی و فرعی، شبکههای آبرسانی
– اولویت رفع نیازهای عمرانی در زمینههای مسکن، راه و تأمین آب آشامیدنی روستاها و شهرهای کوچک
اخذ دروس اصلی و تخصصی و همینطور دروس اختیاری باید به صورت زیر انجام گیرد :
اخذ 43 واحد دروس اصلی به صورت الزامی
اخذ 15 واحد از دروس اختیاری که حداقل 8 واحد آن از یکی از جداول 5 تا 7 باشد.
دانشجوان موظفند از بین دروس جبرانی (مطابق جدول شماره 3) حداقل 6 واحد را اخذ نموده و نمرات قبولی دانشجویان در معدل کل محسوب نمیشود.
– طول دوره و شکل نظام :
طول این مجموعه 2 سال است. طول هر نیمسال تحصیلی 16 هفته آموزش کامل میباشد. هر واحد درسی نظری به مدت 16 ساعت و عملی به مدت 32 ساعت و کارگاهی به مدت 48 ساعت در طول هر نیمسال تحصیلی میباشد. (به ازاء هر 8 تا 12 واحد درسی جبرانی یک نیمسال به طول دوره اضافه میشود.)
– واحدهای درسی :
تعداد کل واحدهای درسی این مجموعه 72 واحد به شرح زیر میباشد :
دروس عمومی 9 واحد
دروس پایه 5 واحد
دروس اصلی و تخصصی الزامی 43 واحد
دروس اختیاری 15 واحد
کارشناسی پیوسته علوم مهندسی
– معرفی :
رشته علوم مهندسی ارتباط نزدیکی با علوم فیزیک، ریاضیات و مهندسی دارد. دانشآموختگان این رشته در زمینه مهندسی و علوم مطالعه پیشرفته و عمیقی خواهند داشت و قادرند به اجرای پژوهشهای صنعتی بینرشتهای بپردازند. هدف نهایی این رشته آن است که دانشجویان بتوانند ویژگیهای مثبت یک مهندس و یک دانشمند را همزمان به دست آورند. یک کارشناس علوم مهندسی باید بتواند مانند یک دانشمند با کنجکاوی، تفکر عمیق و انتقادی و قدرت مشاهده را جهت اکتشافات جدید مورد استفاده قرار داده و در عین حال مانند مهندسان خلاقیت، قابلیتهای فنی و مهارتهای حل مسئله را جهت پیشرفت جامعه بهکار برد. علوم مهندسی رشتهای میانرشتهای است که در اکثر دانشگاههای جهان به عنوان یک هستهی مرکزی رشتههای مهندسی مطرح شده است. این رشته در مقطع کارشناسی در 4 گرایش محاسباتی، ریاضی مهندسی، فیزیک مهندسی، زیست محیطی ارائه میشود که دانشجو پس از گذراندن حدودا 2 سال عمومی باید وارد یکی از این 4 گرایش شود.
– تواناییها و مهارتهای لازم :
دقت و تمرکز فراوان، صبر و حوصله، تبحر در دروس ریاضی، فیزیک و شیمی، قدرت تحلیلی بالا و داشتن روحیهی مطالعهی زیاد از جمله عوامل تعیینکننده برای موفقیت در این رشته میباشند.
– مقاطع بالاتر تحصیلی :
بعد از گذراندن گرایش انتخابی باید یکی ازشاخههای زیر طی شود: الفـ از گرایشهای علوم مهندسی محاسباتی، ریاضی مهندسی و فیزیک مهندسی به یکی از هفت خوشهی زیر میتوان رفت: بهینهسازی، علم مواد، مهندسی هستهای، مکانیک (طراحی کاربردی)، مکانیک (حرارت و سیالات)، برق (مخابرات)، برق (الکترونیک) بـ از گرایش علوم مهندسی محاسباتی به یکی از پنج خوشهی زیر میتوان رفت: مهندسی فرایند، مهندسی ذخایر، سیاستگذاری محیط زیست، مهندسی زمین (نقشه برداری)، مهندسی زمین (ژیومکانیک)
– کاربرد این رشته و وضعیت بازار کار :
فارغالتحصیلان این رشته بیشتر در کارهای پژوهشی و آموزشی در مراکز خصوصی و دولتی ایفای نقش میکنند.
– طول دوره و شکل نظام :
طول این مجموعه 4 سال است. طول هر نیمسال تحصیلی 16 هفته آموزش کامل میباشد. هر واحد درسی نظری به مدت 16 ساعت و عملی به مدت 32 ساعت و کارگاهی به مدت 48 ساعت در طول هر نیمسال تحصیلی میباشد. (به ازاء هر 8 تا 12 واحد درسی جبرانی یک نیمسال به طول دوره اضافه میشود.)
– واحدهای درسی :
تعداد کل واحدهای درسی این مجموعه 142 واحد به شرح زیر میباشد :
دروس عمومی 22 واحد
دروس پایه 35 واحد
دروس اصلی 22 واحد
دروس تخصصی 67 واحد